Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания изпревари Китай по смъртни случаи от коронавируса

Саламанка, 24 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания обяви 738 смъртни случая от коронавируса за последното денонощие, с което те стават общо 3434 и са повече от тези в Китай, който днес съобщи за 4-ма починали от Covid-19 или общо 3281, предаде АФП.

Страната отбелязва най-резкия скок на смъртните случи от началото на инфекцията, след като през последното денонощие те нараснаха с повече от 27%.

Общо 47 610 испански граждани са тествани положително за Covid-19, като през последните 24 часа бяха потвърдени 7 937 нови случая, което постави рекорд за новоинфектираните в цялата страна и представлява ръст с 20% в сравнение с вчерашната актуализация на данните.

5367 пациенти в Испания са се възстановили от Covid-19.

Испания вече е на второ място в света по смъртност от коронавирус, след като във вторник в Италия бяха потвърдени 6820 смъртни случая.

Въпреки националната карантина от 14 март, която се очаква да бъде удължена до 11 април, смъртните случаи и заразените продължават да растат, като представител на властта предупреди, че тази седмица може да бъде особено тежка.

„Наближаваме пика“, каза Фернандо Симон, шеф на центъра за извънредни ситуации в испанското здравно министерство

Здравните власти се надяват, че скоро ще стане ясно дали карантината има желания ефект.

Регионът на Мадрид остава най-тежко засегнатия от епидемията с 14 597 инфекции – малко под една трета от всичките за страната, и 1825 смъртни случая – 53% от тези на национално ниво.

Тъй като болниците изнемогват военните направиха голяма полева болница в просторния мадридски изложбен център IFEMA, където вече има 1500 легла, които може да бъдат увеличени за настаняването на 5500 пациенти.

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля пък заяви, че Мадрид е подписал контракт за 432 милиона евро с Китай за закупуване на медицинско оборудване в усилията си за борбата с епидемията от коронавирус.

Изложбеният център IFEMA в Мадрид е превърнат в полева болница. Снимка: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!