Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не казвай на мама" - поглед към различната сексуална ориентация

Снимка: https://www.yordanovbooks.com/

„Не казвай на мама“ е нов български роман на телевизионния сценарист и преподавател в НАТФИЗ Николай Йорданов. Творбата проследя съдбите на десет хомосексуални момичета и момчета в осем държави. Наблюдавани от отвъдното, всички те се оказват част от обща история за любов, насилие и несподелена тайна. 

"Обединих историите, които събрах, без да ги използвам дословно, по-скоро тези хора бяха прототипи, и се получи тази история за десет души, свързани помежду си, в общ разказ. Реших да напиша книгата заради една ситуация, в която познат ми разказа как е представил своя приятелка за интимна приятелка пред майка си, за да скрие своята сексуалност. Идеята бе за един много кратък роман, но отне седем години, за да бъде написан. Аз проучих в различни държави как обществото се отнася към тези хора. Оказа се, че разликата е гигантска. Стига се дотам, че някои от тези хора биват изключвани социално или дори изпращани в затвора," разказа пред Радио София авторът. 

Николай Йорданов е роден през 1978 г. във Варна. Работил е като креативен продуцент и главен редактор на предавания като „България търси талант“, „Страх“, „Африка: Звездите сигурно са полудели“, „Ясновидци“, “X Factor”,  „Гласът на България“, „Игрите на звездите“ и други. В момента е асистент по драматургия и преподавател по риалити тв формати в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Съавтор на биографичната книга „Записки по ада“, написана заедно с медицинската сестра Валя Червеняшка. 

Повече за романа „Не казвай на мама“ можете да чуете в интервюто на Роман Михайлов с Николай Йорданов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени