Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ишгъл - ядрото на заразата с коронавирус в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийската прокуратура започна разследване по версията, че Ишгъл, градчето в Австрия, е мястото, от което коронавирусът плъзна из цяла Европа. 

На 18-и март германските издания "Шпигел", "Велт" и телевизионният канал Ен Те Фау излязоха с твърдения, че в края на февруари стотици туристи в Европа са се заразили с Covid-19 в ски курорта Ишгъл в Тирол, а властите в региона не са предупредили навреме посетителите за епидемията от вируса, регистрирайки първия случай на заразяване едва на 7-и март. Губернаторът на Тирол отхвърли критиките и заяви, че вирусът се е зародил не в неговия регион и са били предприети всички мерки за борба с разпространението. 

"Очевидно става въпрос за много безотговорно поведение от страна на собственик на един от най-големите барове, където е регистриран един от първите случаи в края на февруари, но той не е съобщил за това... Курортът е много скъп и много голям. 15% от БВП на Австрия идва от ски туризма. Това обяснява донякъде поведението на властите в провинция Тирол“. Това каза в коментар за предаването "12+3" международният редактор в програма "Хоризонт" Весела Владкова.

Според нея грешките в случая са седмица закъснение, хаотично напускане на туристите и изчакване на края на седмицата, за да бъде обявен край на сезона.

"Проблемът не е на пистата, проблемът е в долината“, каза още Владкова.

Коментара по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна