Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозапазена България

БНР Новини

Дестинацията е Северозападна България и онези кътчета в родината ни, които по една или друга причина остават неизвестни за мнозина. За тях разказват гостите – Мариана Гомилева, Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, а техен домакин е водещата Ирина Вълчанова.

Мариана Гомилева е наша колега, която известно време водеше предаване по Радио София. Тя е свързана и с един сайт, който носи любопитното име "Северозапазена България". Сайтът е плод на почти 20-годишната любов на неговите създатели към тази част на България. 

Идеята идва, когато Мариана попада случайно в Северозападна България. Там ѝ се случва това, което хората наричат "любов от пръв поглед". Тя остава омагьосана от аромата по тези места, от вкусовете и усмивките на хората. Определя тази територия на страната ни като "Лаборатория на Господ", в която можеш да видиш чистата природна красота и богата история. Хората, обединени около проекта "Северозапазена България", са приели за своя кауза популяризирането на този край, на неговата природна красота и богата културна традиция, въплътена в едни от най-колоритните български общности като торлаците, например. От Мариана Гомилева ще научите и за многобройните инициативи, организирани около тяхната платформа.

Весела Николаева е от първите запалени по тази идея. Тя, заедно с другия наш гост Гавраил Гаварилов, е част от авторския колектив на един изключително интересен пътеводител, който носи заглавието "От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България”. Книгата  обхваща Дунавска България и културно-историческото влияние, което оказва реката върху живота и бита на хората в географските райони навътре в страната. Материалите и впечатленията са събирани в продължение на повече от 2 години и обхващат Белоградчик, Чипровци, Враца, Видин, Никопол, Ловеч, Павликени, Свищов, Разград, Русе, Силистра и много други.

Повече за изключително богатите и любопитни впечатления на тримата ни гости, свързани със Северозападна и Дунавска България, чуйте в разговора им с Ирина Вълчанова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна