Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спортната зала в Русе става военно-полева болница с 300 легла

Военно учение по разгръщане на военно-полева болница в ОЗК „Арена Русе“ се проведе във връзка с подготовката на община Русе за справяне с Covid-19.
Снимка: БТА

Спортната зала в Русе бе преобразувана във военно-полева болница с 300 легла като част от превантивните мерки, свързани с пандемията на COVID-19.

Многофункционалната спортна зала в Русе се оказа, че може да изпълнява и военни цели като стане терен за учение на военнослужещите от три поделения за организиране на военно-полева болница.

„Сценарият, който се разиграва в момента, е готовността на българската армия да разгърне бързо такива военно-полеви болници“, каза Спасимир Димитров, координатор на учението от страна на община Русе.

„Това, което се прави в момента, е първата стъпка, а именно – имуществото за поемане на евентуалните болни. Следващите стъпки – за осигуряване на персонал, за осигуряване на консумативи, за осигуряване на специализирана техника, са неща, които не са елемент на това занятие“, добави той.

Оборудването включва тръбно легло, дюшек, възглавница и метално нощно шкафче - всичко от държавния резерв.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.