Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският Бундестаг гласува спасителен пакет от 1,1 трилиона евро

Депутатите в Бундестага са на дистанция един от друг при дебатите за спасителния пакет.
Снимка: БТА

Германският Бундестаг (долната камара на парламента) гласува днес  пакет от мерки на стойност близо 1,1 трилиона евро за защита на най-голямата европейска икономика от въздействието на пандемията на коронавирус, предаде БГНЕС

Разпръснати на разстояние в цялата зала, за да ограничат възможността от заразяване, депутатите се договориха за 156 милиарда евро за нови заеми в подкрепа за бизнеса и здравната система, както и стотици милиарди гаранции за банкови заеми на фирми.

Берлин се отказва от лимита за държавния дълг, който е вписан в конституцията на страната и ограничава структурното нетно кредитиране до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.

Германия създава „фонд за икономическа стабилизация“, предлагащ 400 милиарда евро гаранции за дълговете на компаниите, 100 милиарда евро за отпускане на заеми или вземане на дялове във фирми и 100 милиарда евро в подкрепа на държавната инвестиционна банка KfW.

KfW в бъдеще ще може да гарантира около 822 милиарда евро заеми.

Федералното правителство ще предложи на по-малките фирми до 50 милиарда евро.

Пакетът от сряда включва също 3,5 милиарда евро незабавна подкрепа за снабдяване на здравната система с необходимото защитно оборудване и за разработване на ваксина и други лечения, както и 55 милиарда евро, които могат свободно да се използват при необходимост за борба с пандемията.

В петък пакетът ще бъде обсъден от Бундесрата - горната камата на парламента, която включва представители на федералните провинции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!