Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ одобри пакет икономически стимули заради Covid-19 за 2 трлн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските сенатори гласуваха пакет от стимули за съживяване на икономиката след последиците от Covid-19. Пакетът, който предстои да бъде разгледан и в Камарата на представителите освобождава близо 2 трилиона долара за фирми и служители.

Ключов елемент e помощта за милионите, които се очаква да са без работа заради пандемията. Президентът Доналд Тръмп обяви, че ще обнародва мерките веднага след приемането им в Конгреса.

Гигантският пакет за бедстващата американска икономика ще влее средства в болници, бизнеси и в джобовете на обикновените американци.

Одобреното законодателството в обем от почти 900 страници включва директни плащания на американските граждани, увеличена застраховка за безработица, достъпни заеми за предприятия, засегнати от вирусната пандемия и значително повишаване на финансовите ресурси за болничното здравеопазване.

Спасителният финансов пакет - който би се оказал най-големият, одобряван някога от Конгреса - включва фонд от 500 милиарда долара за подпомагане на тежко засегнати отрасли в САЩ и съпоставима по размер сума за директни плащания до 3000 долара на човек за милиони американски семейства.

Законодателството също така ще осигури 350 милиарда долара под формата на заеми за малкия бизнес, 250 милиарда долара за разширена помощ за безработица и най-малко 100 милиарда долара за болниците и свързаните с тях здравни системи.

Целият одобрен от Сената пакет има за цел да залее американската икономика с пари в брой в опит да се ограничат негативните последиците от засилващата се епидемия, при която в САЩ вече загинаха над 900 души, а броят на заразените надхвърли 60 000.

Сенаторите приеха мерките с 96 гласа “за” и 0 “против” след дебати продължили няколко дни и приключили малко преди полунощ местно време. Някои от сенаторите не присъстваха в залата, защото бяха под карантина.

В началото на седмицата оптимистичният тон от Капитолия за готовността на намиране на решение отекна на стоковата борса. Акции, които загубиха една трета от стойността си от началото на кризата през февруари се покачиха.

Преговорите бяха белязани от разногласия, като демократите настояваха за по-големи гаранции за хората и обвиниха републиканците в грижа за интересите на корпорациите. Републиканците от своя страна обвиниха опонентите си в загуба на време.  Президентът определи забавянето в постигането  на споразумение като “абсурд.”

В сряда вечерта, на фона на очаквания вот за може би най-голямата финансова инжекция от правителството, няколко консервативни републиканци поискаха промяна, която да гарантира, че работещите няма да вземат повече пари при положение, че останат без работа в сравнение със заплащането им преди това.

Камарата на представителите  се очаква да гласува по пакета в петък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!