Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания е закупила неточни китайски тестове за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комплектите за бързо тестване на коронавирус, които Испания закупи преди време от Китай, са неточни, съобщиха в четвъртък пред вестник El Pais източници от няколко микробиологични лаборатории в страната.

Около 340 000 тестове, произведените от базираната в китайския град Шънджън компания Bioeasy, осигуряват едва 30% точност при откриване на коронавирусни инфекции, въпреки факта, че те трябваше да работят с 80% точност.

"Те не откриват позитивните за коронавирус случаи, както се очакваше. С тази стойност (30%) няма смисъл да се използват тези тестове", твърди неназован източник, който участва в процеса на тестване.

В сряда случаите на смъртност в Испания от Covid-19 надминаха този на Китай, като се увеличиха рекордно за едно денонощие със 738, достигайки 3 434 в цялата страна, докато броят на заразите надхвърли  47 000.

Междувременно испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля обяви вчера, че страната е подписала допълнителна сделка с Китай на стойност 432 милиона евро за закупуване на медицинско оборудване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна