Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южноамерикански страни взимат ограничителни мерки заради пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 1,3 милиона жители на чилийската столица ще бъдат изолирани в продължение на най-малко една седмица поради епидемията от коронавируса, обявиха снощи чилийските власти, цитирани от Франс прес. Освен това затварянето на учебните заведения се удължава до края на април. 

Карантинните мерки засягат седем области от град Сантяго, или 1,3 от 8-те милиона жители на столицата. Разпоредбите влязоха в сила днес от 1 часа по Гринуич. В много от тези седем области са разположени обществени институции и търговски центрове. В тях са регистрирани голям брой случаи и свободното придвижване на живеещите там граждани "може да доведе до повече случаи на заразяване", уточни министърът на здравеопазването Хайме Манялич, цитиран от БТА. 

"Това означава, че хората ще трябва да останат по домовете си", добави той, като уточни, че карантината може да бъде удължена. 

По-рано правителството вече обяви удължаването на спирането на занятията в училищата и университетите на страната до края на април. Учебните занятия са прекратени от 16 март. 

Чили вече затвори границите си и въведе полицейски час, припомня АФП. В страната са регистрирани 1142 случая на Covid-19 и трима починали, според последните официални данни. 

Круизният кораб "Зандам" ще премине през Панамския канал днес

Панама обяви, че ще разреши на круизния кораб "Зандам", на борда на който има 42 души със симптоми на грип, да премине през Панамския канал днес. На пътниците обаче се забранява да слизат на територията на страната, съобщи вчера правителството на централноамериканската държава. 

"Не можем да спрем работата на канала", заяви на пресконференция министърката на здравеопазването Росарио Търнер. Тя обаче уточни, че всички кораби ще трябва да спазват правилата, които включват да предоставят списък на болните пътници. 

"Ако подозираме, че някои лица страдат от дихателни проблеми, те не могат да слизат на брега", подчерта министърката. 

Круизният кораб "Зандам" плава под холандско знаме и е собственост на дружеството "Холанд Америка". Той напусна пристанището на Буенос Айрес на 7 март. Дружеството обяви, че в неделя 13 от общо 1243 пътници и 29 от общо 586 членове на екипажа са имали симптоми на грип. Не се уточнява дали става дума за Covid-19 поради липсата на тестове на борда. 

Първоначално круизът трябваше да завърши на 21 март в Сан Антонио, пристанище от района на чилийската столица Сантяго. Взетите от чилийското правителство мерки за борба с коронавируса обаче принудиха кораба да промени маршрута си, припомня АФП. 

"Предвид, че всички пристанища по маршрута на "Зандам" са затворени за круизни кораби, "Холанд Америка" изпрати кораба "Ротердам", за да пресрещне "Зандам" и да му достави хранителни припаси, персонал и тестове за Covid-19", обяви дружеството във вторник. Очаква се двата кораба да се срещнат днес край карибското крайбрежие на Панама. 

В Панама са регистрирани 558 случая на Covid-19 и са починали осем души, припомня АФП. 

Колумбия спазва драстичните ограничения

Колумбийските власти приветстваха вчера дисциплинираното отношение на гражданите през първия ден от въвеждането на общите карантинни мерки, които трябва да продължат близо 3 седмици, за да попречат на разпространението на новия коронавирус. Президентът Иван Дуке изрази задоволство, че повечето от 48-те милиона граждани на страната спазват драстичните ограничения, които засега са наложени за срок до 12 април. 

"Днес беше ден на добро поведение на всички колумбийци, които разбраха значението на националната карантина", заяви вчера държавният глава. В страната, която има четвъртата по големина икономика в Латинска Америка, има най-малко 470 потвърдени случая на Covid-19 и четирима починали, показват последните официални данни. Близо 60 000 военни и полицаи бяха разположени, за да гарантират прилагането на извънредните мерки и да наблюдават болниците, пазарите и летищата. 

Властите съобщиха вчера за 1930 случая на нарушения на карантинните мерки, които ще бъдат санкционирани. Наказанията предвиждат глоби и дори затвор. По един човек от семейство има право да излиза от дома за покупки, или за да разхожда куче. Освен това колумбийците могат да напускат жилищата си и при форсмажорни обстоятелства. Тези мерки не важат работещите в сферата на здравеопазването, чистотата, телекомуникациите, финансовите учреждения и медиите, припомня АФП. 

Въпреки това на места имаше събиране на по-голям брой хора, предимно отиващи на работа или на пазар за храна. 

По-голямо участие на армията в Боливия

Боливия обяви вчера извънредно санитарно положение, за да гарантира "спазването на карантината", която беше наложена в неделя. Мерките влязоха в сила днес в 4:00 по Гринуич и ще продължат до 15 април, обяви и.д. президентката Янине Анес. 

Извънредното положение предвижда по-голямо участие на армията и полицията в контрола на спазването на мерките, както и затваряне на границите, уточни вчера президентката. 

Само по един човек от семейство ще има право да напуска жилището, за да ходи на покупки през седмицата. През уикенда боливийците ще трябва да си стоят по домовете. 

Голяма част от боливийските граждани не спазиха наложените в неделя мерки за карантина, припомня АФП. 

Предвидените за 3 май избори, на които боливийците трябваше да изберат наследник на президента Ево Моралес, бяха отложени до второ нареждане. В страната с население от 11 милиона бяха регистрирани 38 случая на Covid-19. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!