Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможни ли са онлайн образователни олимпиади

Снимка: olympicbg.org

Между 12 и 18 март се проведе дистанционно петата Кавказка олимпиада по математика в Русия. 

По математика и информатика е по-лесно да се организират олимпиади онлайн, но проблемът е с големите международни олимпиади, каза пред "Хоризонт" Алексей Христов, председател на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

"Интересното обаче е, че в България нашите колеги, особено по математика и информатика, работят онлайн със състезателите или по-скоро можем да кажем даже потенциалните участници. Защото за съжаление българските олимпиади в страната стигнаха само до областен кръг и не се проведоха националните кръгове, на които се излъчват олимпийските отбори в съответните дисциплини. Те започват през март, но поради извънредното положение бяха отложени също така", обясни Христов в предаването "Хоризонт до обед". 

Във връзка с подготовката на отбора по математика и информатика е направена нова страница към тази на Съюза на математиците в България и там се публикуват задачи и решения.

Дистанционното обучение е полезен опит дори и за състезателите по природни науки и за техните ръководители, смята Алексей Христов.

"Ето например едно състезание, което основахме през 2017 година - Европейската младежка олимпиада по информатика, тук в България се проведе, в София за пръв път, тази година трябваше да е домакин Грузия и вече сме във връзка с грузинските колеги - то може би е възможно да се проведе онлайн, защото е по информатика", допълни Алексей Христов.

Интервюто можете да чуете в звуквия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени