Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Япония броят на заразените с коронавирус нараства плавно

Снимка: EPA/БГНЕС

В Япония се прилагат по-меки мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Ситуацията е най-тежка в Токио.

"Въпреки всичко, при гъстота на населението 6 хиляди и 400 души на квадратен километър, което е в пъти повече, отколкото в България, въпреки всичко все още и в Токио са сравнително малко случаите", разказа в предаването "Хоризонт до обед" сънародникът ни Александър Кочев, който живее в Япония от 24 години.

Няколко са факторите за плавното нарастване на броя на заразените с коронавирус японци. 

"От гледна точка на антропологичните фактори е, че наистина японците по принцип са социално дистанцирани хора. Те не се прегръщат много, не се целуват много, което е едно нещо. От друга страна, наистина всичко тук много се дезинфекцира и чисти, даже и когато няма Covid -19, което също предполагам помага за този вид неща. И третото нещо е, че само PCR тестове се правят, които са скъпи, изискват доста време и така нататък", допълни Александър Кочев.

До 25 март в Япония са направени 21 266 теста, което е доста малко за население от близо 130 милиона.

Дадени са телефони за сигнализиране при съмнение на коронавирус. Прави се тест и при положителен случай приемат болните в болница.

Относно отмяната на олимпиадата Токио 2020, Александър Кочев коментира:

"Това, което в момента се обявява тук е, че отлагането е решено и за пари все още не се говори. Всички анализатори казват, че най-вероятно това в крайна сметка ще падне по една или друга форма върху тукашните, японските данъкоплатци".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна