Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият бариерен риф избеля за трети път в рамките на пет години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият бариерен риф избеля за трети път в рамките на пет години, съобщи ДПА. 

Управата на морския парк "Голям бариерен риф" обяви, че високите температури на водата, особено през февруари, са довели до мащабно унищожаване на коралите, което се наблюдава от въздуха на около 1000 от рифовете. 

Големият бариерен риф край североизточните брегове на Австралия е най-голямата коралова система в света с площ по-голяма от тази на Италия и е една от най-богатите и разнообразни екосистеми на планетата, отбелязва БТА. 

Рифът бе поразен от мащабно избелване, предизвикано от затоплянето на океана през 2016 г. и 2017 г., когато се смята, че са загинали между една трета и една втора от коралите. 

Наблюденията сега върху близо 344 хиляди кв. км показват, че "част от южните райони на рифа, които бяха слабо или почти никак засегнати през 2016 г. и 2017 г., сега са засегнати от умерено или силно избелване", се посочва в съобщението на управата на парка. 

Северните и централни части на рифа, които са най-посещавани от туристи, сега са слабо засегнати и се очаква да се възстановят. Открити са участъци, които не са засегнати изобщо и там коралите са напълно здрави. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна