Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Всеки пети в отпуск“ е челото на седмичника „Стандарт“, посветено на икономическия ефект от епидемията от коронавируса у нас. Според вестника „големи заводи спират работа“, 20 процента от служителите не работят, а други 18 са в неплатен отпуск. Изданието цитира данни на Българската търговско-промишлена палата. „Пандемията носи нов световен ред“ е озаглавен анализ в „Стандарт“, според чийто автор „глобализмът се изчерпа, митът за европейска солидарност рухна, държавите ще укрепват собственото си производство и вътрешния пазар, търговия и развлекателна индустрия“.

„Пандемията стана чудесно оправдание за заграбването на власт“, пише седмичникът „Сега“. Според този анализ лидери като Виктор Орбан и Бенямин Нетаняху са използвали ситуацията, за да си дадат неограничени правомощия.

„Кризата прави икономиката на омлет, а Борисов говори за писани яйца“, гласи друг материал във вестника, според който „спасителният пакет за 4,5 милиарда лева, обявен от правителството, изглежда надраскан на коляно“.

„Повече сектори със заплати от хазната“, е интерпретацията на „Труд“ на правителствения план, като се изтъква, че над половин милион души могат да получат като помощ 60 процента от възнаграждението си. 

„Сложиха под карантина член първи на Конституцията“, гласи позиция на Анна Заркова на първата страница на вестника. Според нея „българските боеве с коронавируса приключиха с позорно отстъпление на парламента“, като визира вчерашното решение за прекратяване на редовните заседания на Народното събрание. „Защо ни е република? - тя нито се яде, ни се пие като хинин, нито се жабурка със сода бикарбонат“, допълва известният журналист. 

„ГЕРБ дезертира от парламента“ е заглавието по същия повод в опозиционния „Дума“, като според вестника, вчерашният вот е „врътка за суспендиране на върховенството на закона в полза на безконтролната политическа власт на правителството“.

„Великден под карантина“ е челното заглавие на „Монитор“, който интерпретира думи на ген. Венцислав Мутафчийски, докато „24 часа“ изтъква, че „Covid-19 атакува и когато  спим“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!