Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тристранният съвет и утре ще обсъжда за кои сектори да има стимул срещу съкращения

| обновено на 27.03.20 в 18:10
Заседанието на тристранния съвет ще бъде по видеоконферентна връзка, а не както е обикновено в МС.
Снимка: БТА

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатите, работодателите и правителството не постигнаха съгласие по проекта на постановление за компенсиране на фирмите, спрели работа заради обявеното извънредно положение. Заседанието се проведе онлайн, очаква се утре то да бъде продължено.

Синдикатите и работодателите не приемат предложения от правителството проект за компенсиране на работодателите, спрели работа поради обявеното извънредно положение по така наречената "схема 60 на 40", според която държавата ще изплащане 60 процента от заплатите с цел запазване на заетостта. 

За целта ще бъдат осигурени 1 милиард лева, които могат да стигнат за 500 000 души за срок от три месеца. 

Основните спорове между социалните партньори са по това кои сектори на икономиката да бъдат обхванати от тази мярка. 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров има двукомпонентен подход:

"Заповедта на министър Ананиев я слагат пред скоби и който е в нея - има право и получава. Всички останали обаче, без никакъв друг списък, имат право да кандидатстват, като обсъждаме критерии - спад на продажби 20 - 25%, други интегрални показатели, но две, три бързички неща, които да могат фирмите бързо да предложат, за да не се утежнява и удължава процедурата". 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира, че съотношението в схемата всъщност не е 60 на 40 - заради данъчно-осигурителната тежест:

"Не е 60 на 40, а 20 на 80. Ако трябва да сме съвсем прецизни, е 23 на 77. Проблемът е, че тези 77 няма къде да се намерят в едно неработещо предприятие - дефект на закона. Законът повелява, че когато не работиш, получаваш повече, отколкото когато работиш".

Една от идеите е част от осигуровките да се поемат от държавата. Консултациите по проекта продължават, като според социалните партньори има необходима намесата на премиера Бойко Борисов и политическо решение по спорните моменти. 

"Направихме пауза с надеждата и в търсенето на резултат, да се направят допълнителни консултации най-вече от страна на правителството, защото работодатели и синдикати не приемат мярката в този ѝ вид. За да не излъчваме негативни сигнали, поискахме тя да се преработи, за да има в понеделник работеща мярка", каза Васил Велев. 

Според работодателите работещата формула е да има частична подкрепа от държавата за липсващия доход, без да се поставят неизпълними условия на предприятието. 

Друг проблем е свързан с това дали изброените икономически дейности по списък да получат антикризисната подкрепа или това да стане на базата на икономически критерии. Васил Велев посочи, че работодателите и синдикатите са на мнение, че това трябва да става според икономически критерии. Например, определен процент на спад на продажбите на предприятията или ако предприятията са минали на непълно работно време и работят три дни вместо пет. Като предложението е от мерките да се ползват всички икономически сектори, а не определени по списък, "защото в него могат да попаднат дружества, които нямат нужда и искат да направят измама и да бъдат изпуснати такива, които имат", допълни Велев. 

Проектът предвижда на работодател, който поради извънредното положение, е преустановил работа на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници или служители да се изплащат компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятието. Компенсации се изплащат, когато е преустановена работата за целия период или за част от периода на действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, но за не повече от три месеца. Компенсацията е в размер от 60 на сто от осигурителния доход за януари 2020 година за всеки човек, на който ще бъде запазена заетостта за период не по-малък от периода, за който се изплащат компенсациите. Компенсация не се дължи за работниците и служителите, за които работодателите получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет, със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или други публични средства. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от