Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рисувай против вируса” приканва художникът Павел Митков

Снимка: личен архив

Пандемията от новия коронавирус променя начина ни на живот – налага се да си стоим вкъщи и да ограничим социалните си контакти. В това време от всички медийни потоци ни заливат тревожни новини, които се отразяват отрицателно на душевното здраве на всеки от нас.

Със знанието, че изкуството се отразява благотворно върху човешката психика, един български художник поде инициативата „Рисувай против вируса”. Всяка вечер Павел Митков събира чрез своята фейсбук страница стотици ентусиасти, за да изразяват заедно насъбралите се през деня емоции върху белия лист.


„Душевното здраве е толкова важно, колкото и да се предпазим от един вирус – разказва за идеята си творецът. – Усетих натрупалия се негативизъм в настроението на хората и атмосферата в София и реших да направя нещо, с което да го повдигна. Затова и на фейсбук страницата си всяка вечер от 20,30 ч. показвам своите техники на рисуване. За щастие, в технологичния ни век имаме възможност, дори ако сме затворени на едно място, да достигнем до хиляди хора.”

В момента Павел Митков се намира под двуседмична карантина, тъй като в средата на март се е завърнал от Чехия. Интересът към акцията му радва артиста – още повече, че преглежданията на неговите клипове вече надхвърлят 20 хиляди и продължават бързо да растат.

„Доволен съм, че хората имат желанието за момент да забравят изобилната и стресираща информация и да се съсредоточат върху нещо положително, което е и в абсолютна хармония със санитарните изисквания – да творят, създавайки картини и радост на себе си и на близките си хора – казва художникът.”

Мнозина от привлечените към онлайн уроците по рисуване са деца и тийнейджъри. Павел Митков си обяснява този факт с трудността на близките да ангажират вниманието им, както и с медийното въздействие, което се оказва натоварващо и за подрастващите. Така докосването до изкуството в реално време се превръща в отдушник на натрупаното вътрешно напрежение.

„Слънчогледи”, „Корабът на мечтите” и „Пролетна къща” са някои от поставяните досега теми в сеансите. В тях художникът не следва точна схема, а по-скоро импровизира и черпи вдъхновение за бъдещите задачи през деня.

Работата често води Павел Митков в чужбина, но той твърди, че отношението на хората към изобразителното изкуство у нас и в Западна Европа не се различава особено.

„България винаги е била будна към изобразителното изкуство – продължава художникът. – Затова и не споделям мнението, че на други места по света хората повече го ценят. Напротив. Въпросът всъщност е в по-ниската платежоспособност на голяма част от сънародниците ни спрямо германците, австрийците, англичаните. Истината е, че средностатистическият българин не винаги може да си позволи това, което харесва.”

В подобни кризисни моменти хората на изкуството по цял свят се активизират с различни инициативи и не се плашат, категоричен е Павел Митков. И въпреки че сега стои затворен в дома си, самият той се чувства добре, защото „за твореца уединението е необходимост”.

Художникът отправя послание към колегите си от различните сфери на изкуството.

„Колкото повече от тях последват този пример и успеят да привлекат голям брой хора към подобни инициативи, толкова повече нацията ще се ангажира с нещо смислено и разумно по време на самоизолацията. По този начин ще се запазим и духом.”

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна