Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Банско до Лондон

Всяка сутрин една млада жена от Банско излиза из улиците на Лондон, където живее от години, и във видеоразкази представя на съгражданите си интересните места на чист бански диалект. Така Рая Станина помага на хората от Банско поне за кратко да преодолеят рецидивите на социалната изолация и да се смеят от сърце, а видеата ѝ вече имат хиляди последователи. 

Макар че посегна на свободата ни, извънредното положение ни даде възможност да видим живота през очите на общата заплаха. И шанс да се изправим заедно срещу нея. С пословична изобретателност и лекуващо чувство за хумор. 

Поредното доказателство за това е идеята на една млада жена от Банско, която от пет години живее във Великобритания. Като разбрала, че градът, в който са всичките ѝ близки хора, е поставен под строга карантина и че няма да може да се прибере за Великден, Рая Станина решава да покани цяло Банско в Лондон. Виртуално. Влиза в ролята на екскурзовод и всяка сутрин показва на хилядите си почитатели интересни места от града и разказва с невероятна вещина за тях на бански диалект. Всъщност идеята дошла съвсем неочаквано. 

Съдбата на Рая Станина е като на повечето български имигранти в Лондон. Работи на няколко места, вкъщи прави картички и албуми, а отскоро заедно с група приятели основават фирма за почистване на домове и офиси. Днес, в условията на пандемията от коронавирус, това е невъзможно. Оцеляването е трудно, но Рая е от хората, които са убедени, че да се приберат в България е безотговорно решение.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Кети Тренчева с Рая Станина: 

Клиповете си, Рая споделя в групата "Щом си за Банско, си тука" - https://www.facebook.com/raq.stanina/videos/3114040278615212/
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!