Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Австрия пуснаха мобилно приложение за доброволно проследяване

Идеята е максимално бързо да се предупреждават лица в контакт със заразен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново приложение на Червения кръст, разработено съвместно с голяма застрахователна компания, дава възможност на всеки да се включи доброволно в проследяване, за да се ограничат рисковете от заразяване с коронавируса. Приложението работи от един ден в Австрия, разказа пред "Хоризонт" Жанина Драгостинова - журналист и преводач. Тя живее във Виена и се е регистрирала за доброволно проследяване чрез нейния смартфон.

Все още няма данни колко австрийци са се присъединили към общността на доброволно проследяваните.

„Това приложение регистрира хора със смартфони, включени, които се намират на разстояние 1 метър и се задържат повече от 10 минути заедно. Има призив колкото може повече хора да се включат в това приложение. Когато някои от хората с това приложение разберат, че имат симптоми на коронавирус, те съобщават. Чак тук идва идентификацията. Болният или със съмненията за зараза, изпраща съобщение, че е заразен. От Червения кръст го питат за телефонния номер и му изпращат, на който той да отговори. До този момент всичко е анонимно. След което, когато има съобщение за зараза, това се предава по контактите до 48 часа назад – на хора, с които евентуално той се е срещал. Те неполучават „Човекът Х се е разболял” съобщение, а просто съобщение, чевероятно са били в близост до човек, който е със зараза.”

Подготвя се и друго мобилно приложение, което се очаква в края на март. Ръководителят на екипа, който работи по него, е българинът Михаил Ковачев, съобщи Жанина Драгостинова. „То ще бъде ориентирано повече към рисковите групи и ще предлага информация къде е опасно да отиде човек, който има някакво хронично заболяване например.”

Жанина Драгостинова цитира думи на австрийския канцлер Себастиян Курц, че идва "времето на новата нормалност".

Какво точно означава това, ще разберем тепърва идали в тази нова нормалност ще влиза и проследяването на смартфоните. Този въпрос се обсъжда в Австрия. Както навсякъде, и тук има хора, които предупреждават, че може да се стигне донякаква т.нар. посткорона диктатура. Имаше в двата големи вестника коментари по този въпрос, но те са някак си по-плахи отколкото в България, не са така агресивни.”

В Австрия се набляга на доброволното проследяване, изтъкна Драгостинова. 

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!