Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да хакнем кризата в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация започна партньорство с глобалните технологични гиганти в разработването на софтуер, който дава възможност да се идентифицират предизвикателствата, свързани с разпространението на коронавируса, както и за изработване на технологични решения за справяне с кризата.

В тази връзка у нас започва 48-часов хакатон, организиран от предприемаческата асоциация Power of BG.
В него могат да участват предприемачи, IT специалисти, ментори, предприемачи и изобщо хора, съсредоточени в намиране на работещи решения. 

В рамките на два дни участниците ще развият идеите си, като техни ментори ще бъдат български предприемачи. Фокутъ е върху решенията за борбата с короновируса и икономическите последствия от него. Участниците ще работят по три основни направления: 

Да спасяваме бизнеси
Да спасяваме общности и хора
Да спасяваме животи

Никола Ликов, част от организаторите, разказва повече за събитието и евентуалните бъдещи ползи от него. 

Хакатонът (на английски: hackathon) е технологично събитие за разработване на софтуерни проекти, свързани с технологиите, познато още като хак ден, хак фест или код фест. Хакатоните най-често съчетават състезателен и колоборативен характер чрез образуването на отбори и награждаване на тези, които са се отличили като най-добри по различни критерии. Това позволява на хакатоните да привлекат хора с различна мотивация да се включат. Типична продължителност е събитие от 48 часа без прекъсване, но има и други варианти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!