Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата "Книговище" дава свободен достъп до края на учебната година

Снимка: Петко Котларски

Онлайн играта „Книговище” ще бъде безплатна до края на учебната година. Платформата се отваря в помощ на родителите, учителите и децата в извънредната ситуация.

"В този момент, в който децата са „заковани” пред компютрите покрай виртуалното обучение, е много необходимо да се намерят начини да ги накараме да се отстранят от тях и да потърсят малко себе си и утеха в книгите, защо не", каза в предаването "Преди всички" съоснователят на "Книговище" Искра Джанабетска

"Играта „Книговище” е крачка след това четене, след това усамотяване с книгата, но тя продължава удоволствието от прочетената книга, защото след като я прочете, детето влеза в своя профил в „Книговище” и решава по съответната книга предварително направен въпросник”, обясни Джанабетска.

Алгоритъмът дава възможност детето да преосмисли сюжета на книгата.

„Това е начинът детето да трупа своите читателски точки, читателски нива, награди. Да вижда как се справя спрямо останалите деца, които четат същите книги. Може да вижда какво четат останалите. Това усилва читателските интереси. Детето не се чувства само в това преживяване”, посочи Искра Джанабетска.

„Книговище” има разработени над 700 въпросника по различни книги.

„Имаме въпросници по приказки,  по книги, които са подходящи за първокласници, въпросници по книги, които са част от препоръчителните и задължителни училищни списъци, но и такива, които децата четат с удоволствие и които много от нас, възрастните, познаваме само като заглавия, не и като съдържание.”

Регистрацията в платформата тръгва от родителски профил, а родителят прави профил на детето.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна