Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Жана Казанджиева: След дезинфекция задължително трябва да се погрижим и за кожата

Най-честото усложнение след употреба на тежки дезинфектанти е екземата, възможно е да възникне и алергична реакция

Доц. Жана Казанджиева
Снимка: Личен архив

В условията на пандемия от коронавирус, освен социалната изолация, Световната здравна организация, Министерството на здравеопазването и всички специалистите препоръчват като важна мярка срещу разпространението на заразата редовното миене на ръцете с вода и сапун, кактo и употреба на дезинфектанти. Но много от хората, които често използват силни препарати на алкохолна основа или пък латексови ръкавици вече имат оплаквания като зачервяване и раздразнение. Как да спазваме стриктна хигиена и има ли рисковете за кожата, ако не се погрижим за нея - попитахме доц. д-р Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница:

"Разбира се, че има рискове. Рискът има едно име и това е контактен дерматит, без значение дали този дерматит ще бъде алергичен, при доста по-малка част от хората или иритативен, т.е. контактен дерматит от дразнене. Трябва обаче да се спазват всички препоръки (за хигиена). Това, което трябва да се прави, е наред с дезинфектанта и сапуна, задължително да има крем за ръце, който да се използва след всяко дезинфекциране на ръцете, независимо дали сте на улицата или вкъщи. Особено при по-възрастните хора кожата изтънява, а особено кожата, която е на гърба на дланите, е изключително уязвима на външно въздействие и неслучайно там първо личи остаряването на кожата".

Специалистът съветва задължителна употреба на крем за ръце, който едновременно овлажнява и омазнява кожата. Ще има обаче и група от хора, които ще направят алергична реакция, за които ще се налага специално лечение. Има и хора, които имат алергия и към ръкавиците. Доц. Казанджиева посочи, че те трябва да употребяват специални ръкавици, които отвътре са с памучно покритие.

"Кожата "помни", че сте й причинили това (миене) и задължително ще реагира на тази честа дезинфекция с изтъняване и нарушаване на нейната защитна функция. Това означава само по-добри грижи за кожата - както се грижим за дезинфекцията, така след това да си спомним, че трябва да се погрижим и за кожата".

Върху кожата се намира естествен микробиом, който се нарушава от допълнителната дезинфекция и затова грижа за нея, е много важна, подчерта доц. Казанджиева. По-често възможно усложнение е екземата или дерматит, която може да засегне до 80 процента от хората, употребяващи тежки дезинфекциращи средства, а около 20 процента може да направят алергична реакция към различните вещества. 

Ако промените по кожата на ръцете не преминават, независимо от допълнителните грижи, ще бъде необходимо да се направят тестове за установяване на причинителя на алергията. Доц. Казанджиева посочи, че тези проблеми често засягат медицинските специалисти, които употребяват често дезинфектанти и ръкавици. Ако вече има наличие на кожно заболяване, то може също да се влоши.

"Най-вече хората с атопичен дерматит и предразположение към алергични реакции, защото от раждането си имат суха и чувствителна кожа". 

Още за грижата за кожата при употребата на дезинфектанти, ръкавици и маски - чуйте разговора с доц. Жана Казанджиева!


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от