Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гърдев: Бедствията карат обществата да се преосмислят, независимо дали го искат

Властта никога не е безобидна, казва режисьорът, чиято постановка "Калигула" довечера ще се предава онлайн

Явор Гърдев
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Световния ден на театъра - 27 март. Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще представи онлайн постановката "Калигула" от 19 часа. Режисьор е Явор Гърдев.

"Аз смятам, че сме поставени на изпитание. Да, при това на голямо изпитание, защото големите изпитания са тези, които са свързани с възможност за терминален изход. Тогава наистина човек е в екстремни условия. В този смисъл бедствието е нещо много по-голямо, отколкото икономическата криза сама по себе си, тъй като този тип бедствие поставя човека и обществата като цяло в ситуация, в която те са задължени да се преосмислят, независимо от това дали искат да то направят", каза в предаването "Хоризонт до обед" Явор Гърдев.

Ние сме в ситуация на принуда, но това сътресение ни изправя очи в очи със себе си и ние разбираме много неща за себе си, които в друга ситуация не бихме узнали, смята режисьорът.

Постановката "Калигула" тематично е свързана със сегашната ситуация. Калигула е прекалено човечен, прекалено чувствителен, допълни Явор Гърдев. 

"Проблемът е не в това, че диктаторите имат изначално лоши намерения. Проблемът е в това, че те имат изначално добри намерения. И проблемът е, че някои от тях са прекалено човечни и тази прекалена човечност се превръща в чудовищност, след като преминават през такива правомощия."

Режисьорът изследва проявленията на диктатурата. "Изкушението за власт е едно от най-опасните неща в човешката мотивация", посочи Явор Гърдев. Според него демонът на властта не прощава, това е нещо, което обсебва.

"В този смисъл, без да чертаем апокалиптична картина, властта никога не може да бъде чертана като нещо, което е безобидно и поради това съществува института на демокрацията, който е отработван толкова години в историята", изтъкна Гърдев. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна