Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия регистрира за ден най-много смъртни случаи от Covid-19

| обновено на 28.03.20 в 05:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия регистрира най-много смъртни случаи от Covid-19 за ден, предадоха световните агенции. В петък от началото на пандемията най-много жертви на заразата даде и Испания.

Близо 970 души починаха от коронавируса вчера в Италия, в Испания - около 770, а във Франция - малко под 300, уточняват от Франс прес. От агенцията публикуват и данни от университета „Джонс Хопкинс“, според които през последните 24 часа пандемията от коронавирус е отнела живота на 345 души в Съединените щати.

По данни на данни на Ройтерс в САЩ броят на потвърдените случаи на Covid-19 надхвърля 100 хиляди души, с което страната заема първото място по брой на заразени в света. Втора е Италия - с близо 86 500 случая, следвана от Китай - с малко над 81 300 случая, уточняват от агенцията.

А за ден в континентален Китай са бяха регистрирани 54 новозаразени -  хора, пристигнали от чужбина, допълват от Ройтерс. От там изтъкват и че в  провинция Хубей, откъдето тръгна заразата, няма нито един нов случай на заразен, но са били регистрирани 3 нови смъртни случая.

Обратно в Европа - жертвите на пандемията в Испания са общо вече близо 5 хиляди, а във Франция - почти 2 хиляди. А във Великобритания сред заразените са и министърът на здравеопазването Мат Ханкок и самият премиер Борис Джонсън.

Междувременно, президентът на Италия Серджо Матарела отправи призив към Европа да реагира на кризата „преди да е станало твърде късно“. А в Съединените щати Камарата на представителите гласува най-големия спасителен пакет в американската история - 2 трилиона и 200 милиарда долара за борба с коронавируса и социалните му последици.

А президентът Доналд Тръмп издаде заповед въз основа на Закона за отбранителното производство, с която принуди автомобилния гигант „Дженерал Мотърс“ да започне да произвежда приоритетно респираторни апарати.

Американската самолетостроителна компания „Боинг“ ще изработва хиляди предпазни шлемове за седмица, обяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп:


„От "Боинг" обявиха, че ще започнат да правят пластмасови шлемове за предпазване на лицето, които трудно се намират. Те обещаха, че ще изработват хиляди бройки в рамките на седмица, както и респиратори - нещо, което е много трудно! Все едно да построиш кола! Ще обявим, когато бъдат направени хиляди бройки от тях - подписали сме договор. Ще има и експресни доставки“, каза американският президент от Овалния кабинет в Белия дом, предаде Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!