Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Целият кредитен ресурс на МВФ може да е за страни, засегнати от Covid-19

Забавянето на световната икономика крие риск от банкрути и съкращения

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.
Снимка: Ройтерс

Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 година. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс. 

По прогнози на Фонда се очаква възстановяване през 2021-а, но то ще бъде постигнато, само ако страните успеят да овладеят разпространението на коронавируса, както и да ограничат икономическите щети. 

“Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения. Това не само може да подкопае възстановяването, но и да разруши структурата на нашите общества. За да избегнат това да се случи,  много страни предприеха широкообхватни мерки, за да овладеят кризата в здравеопазването по места и за да смекчат влиянието й върху икономиката - и от парична, и от фискална страна”, каза Кристалина Георгиева на пресконференция след телефонен разговор с представители на финансовите власти от 24-те страни от Международния валутен и финансов комитет към Фонда, уточняват от агенцията. 

Георгиева каза, че 81 страни са поискали досега помощ от МВФ във връзка с кризата с Covid-19. Тя повтори, че организацията е готова да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара на страни, засегнати от вируса. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!