Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Всички вестници напомнят на читателите си, че тази нощ трябва да преместим стрелките на часовниците си с един час напред. В 3 ч. преминаваме на 4 часа, за да влезем в лятното часово време, което ще продължи до последната събота на октомври.

Икономистът Красен Станчев коментира, в интервю за "24 часа", че бюджетът на страната вече трябваше да е актуализиран. Според него, неминуемо ще се стигне до нов външен заем.  Красен Станчев прогнозира увеличаване на инфлацията и ръст до 13 на сто на безработицата. 

"Труд" пише на първа страница за тежки преговори в Тристранната комисия по повод предложените от държавата компенсации по схемата 60 на 40. Чака се последната дума на премиера, тъй като работодателите и синдикатите не са съгласни с предложението на правителството. Работодателите и профсъюзите настояват всички фирми със спад на оборота над 20 % да получат помощ. Освен това, те искат държавата да поеме не само 60 на сто от заплатата, но и 60 % от осигуровките на служителите.

Очаква се идната седмица да разберем дали ще има временен мораториум по плащането на дълговете към банките, пише "Монитор". На 1 април БНБ и търговските банки ще обявят схемата за гарантираните от държавата безлихвени кредити за служители в неплатен отпуск.

Единствената държавна банка у нас - Банката за развитие, до дни ще обяви програма за директно кредитиране на микрофирми, е обещал директорът на финансовата институция Стоян Мавродиев в телевизионно интервю, цитирано от вестника.

Висшият съдебен съвет ще заседава във вторник, за да се реши проблемът с насрочените по време на извънредното положение съдебни заседания. Това съобщава "24 часа" с пояснението, че висшите магистрати подготвят предложение до Народното събрание за промяна в Закона за извънредното положение. Те ще искат да се запише в текста, че се спират сроковете по всички дела, за да не се налага да бъдат насрочвани в дни на карантина.

Връщаме на Италия 20 контейнера с боклук, пише "Телеграф". На пристанището във Варна са останали 35 от 127-те контейнера с италиански боклук, за който районната прокуратура във Варна разпореди реекспорт.  Образувано е досъдебно производство, защото отпадъците са пристигнали у нас в нарушение на реда за пренасяне през граница.

Туроператорите предлагат по-евтини в сравнение с миналата година пакети за кратки летни почивки на Лазурния бряг, пише "Монитор". Турските оферти са без промяна, докато за Слънчев бряг смените са по-скъпи със сто лева в сравнение с миналото лято. В четиризвезден хотел в Гърция едноседмична почивка ще е по-скъпа с близо 140 лева на човек.

"Труд" предлага изказване на световно известния израелски футуролог и историк Ювал Ноа Харари, в което той очертава пет предизвикателства пред човечеството. Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите, подчертава Харари.  Той посочва като едно от предизвикателствата пред нас бързото обезсмисляне на професиите.  Според него хората трябва да престанат да харчат ресурси за икономически или военни вражди , а да се обединят, за да решават големите проблеми.

Отиде си флейтист номер едно в Европа Симеон Щерев, пише "Телеграф". "Колкото повече остарявам, по-мъдро свиря", споделя той  миналата година, когато навърши 76 години, припомня изданието.

В днешния брой е цитирана прогнозата за времето до края на месеца, според която ще изпратим Баба Марта с дъжд след топлите почивни дни днес и утре.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна