Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приютите подслоняват бездомни в условия на извънредно положение

Снимка: БГНЕС

Кризисният център в столичния квартал „Захарна фабрика“ работи в условията на извънредно положение и продължава да приютява бездомници, предаде БГНЕС. 

Беше получен сигнал от хора, посещаващи кризисния център, че получават храна само веднъж на ден, през уикендите въобще не получават, а в един от блоковете е въведена карантина.

От Столична община заявиха, че информацията не е коректна, а подслонените се хранят редовно.

Директорът на дирекция „Социални дейности“ Минка Йовчева уточни, че центърът може да приюти 170 души и работи от 1 декември до 31 март, но заради извънредното положение той ще продължи да работи до 12 април.

„За всички настанени в центъра и филиала към него лица, които в настоящия момент са общо 86 души е осигурена закуска, топъл обяд, а за вечеря – сандвичи.

В периода на функциониране на социалната услуга настанените получават не само ежедневно храна, но и медицинско обслужване, при необходимост и подкрепа от социален работник.

За събота и неделя е осигурен същия режим на хранене“, увери Йовчева.

Тя добави, че бездомните получават подкрепа и от неправителствени организации, които предоставят дрехи и пакетирана храна.

Директорът разкри, че бюджетът на кризисния център е в размер на 250 000 лв., като в тази сума се включват и средства за закупуване на храна на потребителите - консерви, хляб, колбаси и др.

По отношение на оплакването, че веднъж напуснали бл. 51А, който в момента е в карантина, човек не може да се върне, Йовчева каза, че в момента е така, но са предоставили възможност хората да бъдат настанени в бл. 48А.

„В момента в центъра има свободни 84 места и приемът на бездомни лица продължава“, увери още Йовчева.

Тя подчерта, че във временния дом за десетки бездомни хора се извършва и непрекъснато дезинфекция и се следи за поддържането на хигиената в помещенията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна