Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лозан Митев: Отлагането на олимпийските игри в Токио не е прецедент

„Решението олимпийските игри в Токио да бъдат отложени за 2021 година е много разумно и не е прецедент. Промени са съществували постоянно и те са предизвикани от изключително сложните и трудни условия в които работи Международния олимпийски комитет. Целта е да се запази олимпийското движение,  каузата и значението на Игрите“, това сподели за БНР на проф. Лозан Митев – ръководител катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в Национална спортна академия „Васил Левски“ по повод решението на МОК да отложи Игрите в японската столица  за една година заради панемията от коронавирус.


„Това е една традиция, която е завещана от древните елини, в която честването на религиозният култ на бог Зевс представлява един огромен празник, като олимпийските игри са част от него. Този култ се провежда на високосна година по времето на лятното слънцестоене. Кубертен взима тази идея и чисто символично възприема олимпийските игри да се провеждат на високосна година. Това е записано в олимпийската харта в член 32 в която се казва, че провеждането, отбелязването или честването на ОИ се отбелязва през първата година на дадена Олимпиада. Зимните олимпийски игри пък се провеждат през през третата година. Член 32 алинея 3 гласи, че датите за провеждането на олимпийските игри се определят от Изпълнително бюро на МОК. Това означава, че международният олимпийски комитет има отговорността и правото да взима адекватно решение кога да се проведат Игрите в интерес на олимпийското движение и развитието на спорта“, допълни проф. Митев.

В кои случаи Международният олимпийски комитет взима решение олимпийските игри да не се провеждат в рамките на в първата година на една Олимпиада можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени