Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем нови случая с Covid-19 в София, заразените в страната са 346

Следваща мярка - придвижване с декларация в рамките на града

| обновено на 29.03.20 в 17:40
Ген. проф- д-р. Венцислав Мутафчийски
Снимка: Правителствена пресслужба

Новорегистрираните случаи с коронавирус в страната са осем към 17.00 часа. В столицата установените лица са 214. Общият брой на заразените в страната е 346, като 125 са на болнично лечение, а 13 са в интензивното отделение. Това съобщи на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. 

Общият брой на починалите е осем, като средната им възраст е паднала до 66 години. 

Изписани са трима души. Общият брой на изписаните вече е 14. 

Заразените медици са 17, допълни проф. Мутафчийски:

"В Александровска болница има един колега на 69 години, в "Света Анна“ - на 61 години, и шестима амбулаторни. От амбулаторните, единият мъж се е завърнал от Испания през Германия. В Германия е дал положителна проба и е получил телефонно обаждане, че има положителна проба, която е потвърдена в България. Той вече е със симптоматика. Починалата сутринта жена от Благоевград е само на 51 години. Имаме нови изписани с две положителни проби. От Александровска болница – един, от Пирогов – един и от Бургас - един. Броят на изписаните вече, които са с по две отрицателни проби, са 14. От Пещера има изписани двама за домашно лечение. Те още нямат отрицателни проби, но са с добри клинични показатели". 

Проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че общият брой на изследваните проби днес е 276. Още се работи по проби в Националната референтна лаборатория и в Стара Загора.

По повод информациите, че в Русия се използва друго антималарийно лекарство - мефлохин , Мутафчийски коментира, че няма проучвания за въздействието на медикамента върху инфектираните пациенти. 

"Всички лекарства, които се използват в момента, освен традиционните, нямат доказан ефект. В момента вървят около осем клинични проучвания според СЗО. Проучванията обаче продължават между 8 и 10 месеца", уточни той.

Почти всеки интубиран пациент загива, подчерта проф. Мутафчийски и уточни, че това става не само в София, но и в Италия, и в Испания. Сред интубираните у нас има и 37-годишен мъж, настанен в болница "Света Анна", подчерта Мутафчийски.

По думите му въпрос на време е да бъде въведена и следваща мярка - придвижване с декларация в рамките на града.

Положителните 346 проби са от общо над 7000 взети до този момент. 

По данни от Китай, дори след изчистването на вируса пациентите продължават да проявяват симптоми като кашлица, болки в гърдите, общо неразположение и слабост, обясни проф. Мутафчийски. Още не са известни трайните последици от болестта.

Генералът коментира и призива за изграждане на специални центрове за настаняване за 14-дни на всеки, пристигнал в България:

"Колегата пропуска един съществен факт - че пристигащите в България са няколко десетки хиляди на ден. Как си представяте един град колкото София да се изгради или колкото Пловдив.... Трябва реално да гледаме на нещата". 


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени