Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази седмица обявяват възможността за отлагане на плащането на вноски по банкови кредити

Димитър Радев
Снимка: БТА

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев заяви в интервю за Нова телевизия, че тази седмица ще бъде обявена възможността за отлагане на плащането на вноски по банкови кредити.

Радев е категоричен, че банковата система е „част от решението” на икономическата криза, предизвикана от Covid-19, а банките вече са изпълнили по-голямата част от регулаторните предписания на БНБ.

Хората със спестявания трябва да бъдат спокойни, че парите им са на сигурно място, уверява гуверньорът. Той допълни, че присъединяването към единния банков надзорен механизъм се измества с хоризонт 2021 година. Мерките за подпомагане на останалите без доход заради кризата се изготвят в тясно сътрудничество с Единния банков орган, каза управителят на БНБ:

"В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити или казано по-простичко  - отсрочване на плащане по банкови кредити".

Очаква се подробности по темата да бъдат обявени от търговските банки в сряда.

Финансовият министър Владислав Горанов анонсира снощи, че тази седмица ще бъде предложен първоначален вариант на актуализация на бюджета, тъй като „вливането” на един милиард лева във фонд „Безработица” трябва да намери място в закона.


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна