Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Десислава Бошнакова: Дано след кризата не бягаме от другия на улицата

Има и по-работещи начини за убеждаване от вдигането на пейки

Снимка: БТА

Има ли нещо позитивно в пандемията от коронавирус и къде да поставим хоризонта за излизане от нея?

„Ние трябва физически да се дистанцираме. Социалното общуване може да се случи и без физически да се виждаме. Един от най-добрите начини да можем да оцелеем, е социално да не се дистанцираме от хората. Ние сме хора и ако не общуваме с хора, няма да можем много дълго да издържим психически”, каза пред БНР проф. Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации” в Нов български университет и pr специалист.

За мен истината за броя смъртни случаи е точно толкова вярна, колкото и за броя излекувани, посочи проф. Бошнакова, която акцентира върху броя на излекуваните и необходимостта да се тиражира тази информация, а не да остава някъде между другото.

„Да, някои за съжаление загубват живота си, но има немалък брой хора, които са се справили и за да продължим напред, на мен ми е нужен и модел за справяне”, коментира Десислава Бошнакова в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

„Това, което със сигурност знаем, е, че това един ден ще свърши. Не знаем кога, но знаем, че ще свърши. И за мен е много важно, когато това свърши, хората, които излезем на улицата, наистина да можем да съумеем да не бягаме от другия. В момента дори тези, които са на улицата, като видят друг човек, че приближава към тях, инстинктивно се отдръпват.”

Как институциите комуникират кризата?

„Аз имам нужда от едно по-нормално говорене. Не е толкова трудно един човек да разбере, че става въпрос за живота му и за живота на близките му и последното нещо, от което имам нужда в тази ситуация, е някой да ме заплашва с глоби, да виждам как ми вдигат пейките, да виждам как ме дебнат. /.../ Някак си сме изключително силно фокусирани върху лошото. Има далеч по-работещи начини за комуникация, за общуване с хората, далеч по-убеждаващи начини, по които тези хора могат да превключат от един начин на мислене на друг”, смята Десислава Бошнакова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!