Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът иска актуализация на бюджета

Ако правителството одобри новия проект тази вечер, утре той ще бъде внесен в парламента

| обновено на 30.03.20 в 18:16
Снимка: БГНЕС

За да се осъществи мярката „60 на 40“, която предвижда подкрепа на бизнеса, засегнат от кризата с разпространението на коронавируса, тази вечер от 18:30 ч. Министерският съвет ще проведе още едно дигитално заседание, за да приеме и внесе проект за актуализация на бюджета за тази мярка. Това съобщи след днешното заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов:

„Защото оптимистичният вариант е, че тя ще струва около 1 милиард  - 1,5 милиарда, но аз мисля, че няма да стигнат. В 18:30 ч. като го минем и ще ви информираме за него, че е прието, но имат още малко да доработим, за да влезем за актуализация в парламента по мярката  - да я гарантираме с пари".

Министрите Владислав Горанов и Деница Сачева изпращат до ЕК решението за свързаната с мярката "60 на 40" актуализация на бюджета, за да бъде разрешена държавна помощ, посочи министър-председателят:

"Защо проведохме сега това заседание ?  Защото Горанов и Сачева незабавно изпращат решението в Европейската комисия, защото това е държавна помощ, Имам увереността на колегите там, че в рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат, защото предварително сме го говорили, но просто това е процедура, която трябва да бъде извървяна“, обясни премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи:

„Със сигурност ще трябва да намери отражение в държавните сметки марката, която в момента коментираме ("60 на 40"). И ще помоля правителството да одобри и в последствие парламентът да приеме увеличението на лимита за поемане на дълг.

Не ме питайте с колко - още правим анализи, милиарди са, за да можем да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да финансира своите ангажименти.

И внасянето в Народното събрание би могло да стане утре до обяд, ако тази вечер го одобрим, за да можем до края на следващата седмица успоредно с дебатите в парламента, свързани със Закона за енергетиката и прословутата тема с цената на газа, да минем и през дебата за първите мерки по отношение на държавния бюджет“.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви още, че на този етап не се обсъжда намаляване на планираното увеличение на пенсиите от юли, но се обсъжда спиране на допълнителното материално стимулиране за държавните служители.

Министър Горанов обаче поясни, че ако мярката бъде приложена, тя няма да важи автоматично за всички на бюджетна издръжка:

„Служители в държавната администрация в широк смисъл - служители на бюджетна издръжка, които точно в този момент са на първа линия в борбата с епидемията, и за тях не само, че не трябва да се мисли за премахване на привилегия, а напротив  - за стимулиране във връзка с тяхната активна роля за преодоляване на кризата и обслужването на населението в този момент“, коментира финансовият министър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна