Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Анелия Александрова създаде безплатна платформа за онлайн обучение

Сънародничката ни, която живее в Дания, не е имала за цел комерсиален продукт

Снимка: БГНЕС

Пловдивчанка, която живее в Дания, създаде българска версия на платформа за дистанционно обучение. Тя може да бъде използвана безплатно в периода на извънредното положение. Платформата online.danlink.bg е оборудвана с инструменти и функции, които позволяват директно онлай преподаване във виртуална класна стая с камера, микрофон, презентации, възможност за чат.

Има голям интерес към платформата, обясни Анелия Александрова в предаването "Хоризонт до обед".

"Имаме вече около 200 учители, които са се регистрирали. Платформата е комплексно съчетание на различни инструменти, така че изисква все пак от учителите да се запознаят с възможностите, но вече имаме и такива преподаватели, които започват своите самостоятелни курсове", разказа създателката на образователната платформа.

Платформата предлага възможност за видеопреподаване чрез директна онлайн връзка. Учениците могат да предават своите материали и да имат обратна връзка с учителите.

"Платформата е само средството. Процесът е по-важният и този процес е труден, обучението за това също отнема време", допълни Анелия Александрова.

В Дания всяко училище има платформа за онлайн преподаване. 

"Ние не сме мислили комерсиално в тази ситуация, така че не мога да отговоря какво ще е бъдещето на тази платформа. Надявам се в бъдеще да имаме възможност да я поддържаме, да я предоставяме и след ситуацията на коронавирус. Трябва да се работи по въпроса, надявам се да срещнем подкрепа и така да я задържим", отбеляза Александрова.

Платформата не съдържа материали, но учителят има възможност сам да моделира своето обучение, като предоставя учебни материали на учениците си.

"И затова е възможно да се ползва от различни учители, както в по-малка възраст ученици, така и за ученици в по-големи класове, тъй като учителят решава какво да е съдържанието на самото обучение", подчерта Анелия Александрова. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от