Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

84% от учителите с „огромна умора“ от дистанционното обучение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

84 на сто от българските учители чувстват „огромна умора и прегаряне“ в резултат на въведеното дистанционно обучение, сочат данни от проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, проведено сред над  2500 учители и директори от цялата страна.

Близо 95 на сто от анкетираните учители са посочили, че в условия на дистанционно обучение, работят по повече от утвърдените по трудовия кодекс 8 часа, като  при над половината от тях  работният ден продължава от 10 до 12 часа.

Умора не се наблюдава при 15 на сто от учителите , а причината за това е, че преди да бъде въведено обучението в дистанционна форма, те са имали изграден свой електронен облак и са били квалифицирани за работа в електронна среда.

Половината от учителите са започнали преподаване на нови знания още от началото на дистанционното  обучение, което започна на 16 март, а другата половина- след препоръката на просветното министерство  в тази насока, която дойде няколко дни по-късно.  Всички учители имат готовност да извършат оценяване и оформяне на годишна оценка, сочат още данните от проучването.

Според  него, 48 на сто от  учителите и директорите смятат, че дистанционният учебен процес е ефективен, колкото и нормалния, като на обратното мнения са също толкова.

По въпроса за евентуално удължаване на учебната година  колегията е до голяма степен единна -  85 на сто от нея не намира това за необходимо.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от