Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мутафчийски: Нямаме доказателства, че Covid-19 се държи като другите пандемии и познати вируси

| обновено на 31.03.20 в 12:52
Проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС
“Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са следствие на добри практики, които са установени в света. Основните източници, които ползваме, за да налагаме или втвърдяваме мерки това са – Китай, Корея, Израел и големите държави партньори в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струват. Има маски, достъпни са“ Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски в коментар по повод заповедта на здравния министър за задължително носене на маски на обществени места, която по-късно беше отменена:
Проф. Мутафчийски допълни:

“В Австрия, както в Израел, така и в глобален мащаб има остър недостиг на маски. Да, това изправя населението пред един труден за решаване казус. Но в тези няколко дни и седмици доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, защото текстилната и шиваческата промишленост в България са свързани с европейски поръчки. Знаете, че в Европа в момента икономиката също е в много сериозна рецесия и те на практика изгубиха поръчките си, и се трансформираха и работят усилено по изработването на маски“.

Основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.

Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим. Вашата роля, обърна се Мутафчийски към медиите, също е голяма.

Щетите ще бъдат поголовно за всеки - и икономически, и здравни, но важното е да ограничим тези щети. Видяхте какви трансформации претърпяха много държави в тяхната борба с коронавируса. Това е вирус, за който нямаме доказателства, че се държи като другите пандемии и познати вируси. Дори и тези, които най-горещо препоръчват да се заразят всички, животът бил такъв, рано или късно ще умрем, ние не можем да изповядваме такава теория, посочи още той.

Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че ако отпуснем края, системата няма да понесе толкова болни, подчерта още Мутафчийски.

Повече по темата ще научите от звуковия файл, но имайте предвид, че заповедта на здравния министър за задължителното носене на маски засега е отменена, респ. отпада и гратисният период. Засега носенето на маски не е задължително, а министър Ананиев съобщи:

„Вместо това българската държава ще закупи един милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез Министерството на труда и социалната политика, неговите регионални служби на хората, които са социално слаби и които нямат възможност да си закупят такива маски“.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени