Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Разбирам, че ситуацията е трудна и положението – извънредно, а последствията от глобалната пандемия ще бъдат неприятни от икономическа гледна точка, но тези искания на правителството са прекомерни.

Това каза за БНР икономистът Мартин Димитров по повод решението на правителството за промени в закона за бюджета.

„Аз лично не бих ги гласувал в парламента, особено увеличаването на тавана на дълга от 2,2 милиарда лв на 10 милиарда лв. Това на мен ми изглежда като искане на празен чек, който във всеки момент от годината да може да бъде попълван от правителството. Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, още повече, че размерът на фискалния резерв е доста сериозен - около 10 милиарда лв....До момента, по редица поводи, от Министерството на финансите са били предпазливи, но в случая те казват следното: Искат да бъде им бъде даден празен чек, в който да не бъдат попълнени конкретните суми, и повече да не влизат в парламента тази година, каквото и да се случва. Това не е добрият вариант. Добрият вариант е да се направи сега една актуализация и, ако трябва, втора актуализация през годината, за да не бъдат записвани чак такива високи параметри“.

Това, че определен екип (на МФ) се е държал консервативно в миналото не означава, че ще продължава да постъпва по същия начин, предупреди Димитров и допълни:

„Няма как българската икономика да функционира нормално, ако транспортният сектор има проблеми с придвижването по границите. Това е от спешните задачи, които трябва да бъдат решени".

„Също така е много важно всички мерки, които включват компенсиране на служители, да бъдат записвани в един публичен регистър, за да можем да следим какво прави правителството“, коментира икономистът  по повод системата 60:40. Димитров допълни:

„Много е важно да има ясни критерии от самото начало кои фирми имат право да получават подобна помощ, за да не се окаже, че за едни третирането е едно, а за други е друго“

Все още не е дефинирано кои са „най-тежко засегнатите“ сектори, които ще получат подпомагане, подчерта Димитров:

"Дали само тези сектори, които имат директна забрана да се работи в тях, или навсякъде, където ще има по-голям от 20% спад в оборотите".

Важно е забавянето в работата на икономиката да е минимално, допълни той:

„На мен ми се иска май-юни месец икономиката да започне да работи на по-бързи обороти. Това трябва да бъде целта! До момента има 10 000 нови безработни. Това е много за такъв период от време за една средна страна. Едната цел трябва да бъде спиране ръста на новите безработни и икономиката да започне да работи по-добре. Разбира се опазването на здравето на хората трябва да бъде основна цел и не трябва да бъде за сметка на опазване работата на хората“.

Един от начините за това е внедряването на електронно управление, уточни икономистът. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от