Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маринов: Маските ще са препоръчителни

Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Новата заповед (за носене на предпазни маски) ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това ще е важно за тях, каза министър Младен Маринов на брифинг в Министерски съвет. Преди това здравният министър Кирил Ананиев обяви че отменя заповедта си от вчера, с която задължително се носят предпазни маски на открити и закрити публични места. 

“След първоначалните случаи, в близките дни нямаме установен опит за контрабанда (на маски - б.р.), но знаете, че и голяма част от ГКПП-тата са затворени“, каза още министър Маринов в отговор на въпрос установен ли е нов незаконен износ на маски.

“Тези опити като че ли са преустановени, още повече, че те са насочени към вътрешния пазар, тъй като търсенето на маски е значително повишено. Виждате навън, че преди да се вземе тази заповед, голяма част от хората ползва маски и така трябва да бъде“, посочи още той.

“От вчера няма глобени (за липса на маска – б.р.). Полицаите не бяха започнали контрола по тази мярка. Има обаче глобени, мисля, че до снощи бяха 402 случая, в които са съставени актове за административни нарушения във връзка със забраната за парковете и градинките и събиране на повече от двама души“, заяви министър Маринов.

“Мисля, че и нарушителите на карантината гонят 400“, посочи още той.

Намалението на глобата от 5000 лева ще бъде за определени нарушения. За нарушаване на карантината, освен административната санкция имаме и наказание, предвидено в Наказателния кодекс, там наказанието ще си остане в този размер.

Вътрешният министър посочи още, че относно градския транспорт там няма как да действа мярката за струпване на повече от двама възрастни на обществени места.

Забраните са много общи и не могат навсякъде да бъдат прилагани, призна той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна