Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимите творци, кризата и Министерството на културата

Как ще се финансират социален и структурен фонд в културата и има ли диалог

Снимка: Pixabay

Ще се окажат ли извън борда по време на криза независимите български творци? Коя е най-голямата опасност, която надвисва над творчеството и съществуването на хиляди български творци и семейства по време на изолация?

За спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в България се обединиха в петиция след началото на извънредното положение хиляди независими творци и културни организации, които настояха за спешен диалог на управляващите. От писмото им става ясно, че независимата творческа сцена в България се изгражда с усилия през последните 30 години, а настоящата криза води не само до загуби за културния сектор, но поставя под въпрос физическото оцеляване на хиляди артисти и стотици организации.

След първата онлайн среща на 27 март т.г. на министъра на културата Боил Банов с представители на независимия културен сектор, в ефира на „Нашият ден“ се срещнаха Димитър Стефанов от фондация „Театър Корсар“, подписал петицията, и Елиянка Михайлова – директор Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата.

Какви са резултатите от началото на диалога и защо двете страни се обединяват около това Фондът за структурно финансиране и Солидарният социален фонд за артисти на свободна практика да не бъдат финансирани от бюджета на Министерството на културата? Какви са възможностите за преструктуриране на съществуващите конкурсни сесии както и как продължава диалогът – чуйте още в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна