Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Стара Загора с вечерен час от 21 до 5 часа, разпореди областният управител

Живко Тодоров: Затваряме кучешките градинки заради злоупотребата с разходките на домашните любимци

Въвежда се вечерен час от 21 до 5 часа в област Стара Загора със заповед на областния управител, като изключенията са описани в заповедта на министъра на здравеопазването. Това са граждани, които са на работа, спешни случаи и хора със здравословни проблеми. Това съобщи на обща пресконференция с ръководството на община Стара Загора областният управител Гергана Микова. Мярката се налага заради нарушенията на заповедта на здравния министър за ограниченията по време на извънредното положение. Нарушенията са масови и затова се предприемат по-строги мерки- допълни Гергана Микова. Изпълнението на тази заповед се възлага на общините и на МВР.

Община Стара Загора ще удвои усилията за обеззаразяване на града в борба с разпространението на вируса, ще се мият улиците с препарати. Кв „Зора“, където е домът на новооткритият пациент с коронавирус в област Стара Загора, също ще бъде третиран с дезинфектанти. Това заяви кметът на града Живко Тодоров. Повече от двама възрастни на едно място не бива да се събират. В момента се наблюдават в града групи хора , без да оценят риска, на който са изложени- припомни правилата кметът. Той апелира всички граждани  да се съобразяват с мерките, които специалистите препоръчват. „И на мен не ми е приятно да нося маска, да се налага да глобяваме хората, но такива са правилата и трябва да бъдем солидарни, и да спазваме мерките. Те ще са реципрочни на това, което се случва на улицата. Правят се графици на проверяващите органи. Редовни проверки ще има и в кв.“Лозенец“, защото и там има хора, които нарушават правилата. Приемаме сигнали в общината и във фейсбук, и ще проверяваме сигналите“- категоричен е кметът Тодоров за необходимостта от контрол. Затварят се всички кучешки градинки. Кучетата се използват, за да обикалят хора целия град. Кметът припомни, че човек може да разходи кучето около блока си  и то на каишка и допълни: „Няма друг начин как да се справим с нарушаването на правилата“. Тодоров обясни, че съобразявайки се с националните правила, общината ще пише собствени мерки, които ще бъдат точни и ясни. Всяка етажна собственост има задължения да поддържа входа , етажа си. Общината ще обеззаразява градинки и обществени места и ще подпомага социално слабите групи.  

Общинската полиция е образувала 38 административно-наказателни производства. Като 36 от случаите са свързани със забрана за разходка в парковете и два касаят ръководители на търговски вериги, заради неспазване на изискването за дистанция между клиентите. 7 досъдебни производства има за неспазване на санитарните мерки и хулиганска проява  за неспазване на указанията при преминаване на КПП. Това съобщи секретарят на общината Делян Иванов.

Клиниката по Ендокринология към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" остава затворена до понеделник. Това съобщи по-рано в интервю за Радио Стара Загора изпълнителният директор на здравното заведение проф. Йовчо Йовчев, който също взе участие в пресконференцията на ръководството на Община Стара Загора. Късно снощи там е приет 81-годишният мъж, който е първият пациент с коронавирус на територията на община Стара Загора. Той е с тежка диабетна кетоасцидоза, но след излизането на положителната проба за Ковид-19 е преместен в Инфекциозната клиника. До момента не е ясно как се е заразил възрастният мъж.

Днес ще бъдат тествани контактните му лица, около 8 човека, както и 15-те души персонал на Ендокринологичната клиника. На работа в нея до излизането на резултатите от тестовете остава екипът, приел пациента. След това те ще бъдат пуснати под домашна карантина. Под такава вече е останалата част от екипа на клиниката. В нея има още двама пациенти, които са били приети вчера, уточни проф. Йовчо Йовчев. Създадена е организация ако до края на седмицата има хора с еднокринологични проблеми, те да бъдат преглеждани и консултирани от други лекари в други отделения на болницата.

В Инфекциозна клиника продължава да бъде и 61-годишният мъж от Казанлък, който преди 10 дни също даде положителна проба за коронавирус инфекция. Той е в добро състояние, няма температура, няма хрипове. Предстои да му бъдат направени два последователни теста за Ковид-19 и при отрицателни резултати той ще бъде изписан. Чуйте цялата пресконференция:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени