Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартъпите също са на ръба и предлагат свои решения

Във времена на изолация и социално дистанциране фокусът на хиляди бизнеси се насочва най-вече върху икономическите последици от сегашната ситуация. За съжаление, вече сме свидетели на фалитите на не една българска компания, както и на такива, които съкращават служители или не плащат заплати. Ситуацията е такава не само в нашата страна, но и в световен мащаб. 

В сферата на стартиращите компании положението е също толкова притеснително. Стартъп екосистемата в България обаче винаги се е отличавала със своята активност и непрестанно търсене на работещи идеи и решения за справяне с проблемите. Затова от името на Коалицията на иновативната екосистема, съставена от BESCO, EDIT.bg, MOVE.BG, Endeavor и BVCA, бе изпратено официално писмо до премиера Бойко Борисов. В писмото Коалицията предлага конкретни механизми, с които не само стартиращите и иновативни компании ще бъдат подкрепени, но и бизнес средата в България ще има шанс да се възстанови много по-бързо след кризата.

Добромир Иванов

„Може да се приложи ускоряване на процесите и сроковете за стартиране на вече избраните изпълнители по програмите за финансиране посредством “Фонд на фондовете”. Подходящо е отсрочване на осигуровки на служители на малките и средни предприятия (МСП) до нормализиране на икономическата обстановка. Предлагаме вече избраните банки, фонд мениджъри и други посредници от ФМФИБ, ЕИФ и ЕБВР да получат допълнителен ресурс за подпомагане на МСП от национални и европейски фондове. 

Виждаме като правилна стъпка стартирането на диалог с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие за мобилизиране на допълнителен капитал за МСП и използване на въведени общоевропейски мерки. Това са само част от методите, които коалицията предлага за справяне със ситуацията," коментира Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация (BESCO).

Чуйте подробности в интервюто на Луиза Лазарова с Добромир Иванов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна