Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Извънредното положение не спира делата срещу действия на администрацията

В тази група попада и оспорването на глобите, които се налагат за нарушаване на заповедите на здравния министър срещу Covid-19

Снимка: pixabay

Делата срещу неоснователни действия на администрацията ще могат да се гледат и по време на извънредното положение, решиха членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

В този кръг дела попадат и глобите, които се налагат за нарушаване на заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с ограничаване на разпространението на Covid-19.

Според магистратите точно в извънредно положение действията на администрацията трябва да са предмет на обжалване и разглеждане.

„Представете си, че пред дома ви застане полицай и каже, че не ви допуска до жилището ви, защото така са му разпоредили. Точно в такава хипотеза може да атакуваш директно в съда това действие на длъжностно лице“, беше категоричен представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

На заседанието, което се проведе онлайн, стана ясно, че в Съвета са постъпили множество сигнали, жалби и писма на адвокати, граждани и юридически лица, настояващи за разширяване на  кръга от дела, които да се гледат и по време на извънредното положение.

С друго решение от днес Съдийската колегия се самокоригира и разреши свидетелства за съдимост да бъдат издавани не само по електронен път, но и на „едно гише“.

То обаче трябва да е близо до входа на сградата и да е съобразено с хигиенните изисквания на властите. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от