Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонните работници, които се върнаха у нас заради кризата - ще влязат ли в българското земеделие

Снимка: БГНЕС

Българските сезонни работници се върнаха у нас заради кризата. Дали тези хора ще влязат в българското земеделие и ще станат ли те така необходимата работна ръка през активния сезон?

Според последните данни от годишния доклад „Трудовата мобилност в Европейския съюз 2019“ на Европейската комисия - България е една от основните страни, изпращаща работници в други европейски държави, отбеляза Атанаска Тодорова, гл. експерт в КНСБ:

„България е една от петте държави донори на работна сила наред с Румъния, Полша, Италия, Португалия. Българите работят в сектор „сезонна заетост – земеделие“. Те работят в Испания, Италия, Германия, Англия, Гърция, Франция. Най-много – 350 000, са българите в Испания“.

Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието, коментира, че рестриктивните мерки в районите със селскостопанска дейност силно повлияха върху работната ръка – отлив на сезонни работници от Източна и Югоизточна Европа и прибирането им в страните на произход може да постави под въпрос събирането на реколтата. По думите ѝ има шанс тези българи да се включат в българското земеделие, но това е въпрос, който трябва да бъде решен организационно и законодателно. 

Разпространението на коронавируса повиши риска в селскостопанския сектор от парализиране на работата на много ферми и в Европа, и у нас, което допълнително може да затрудни осигуряването на хранителни продукти на вътрешния и на външния пазар. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна