Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Автокъщите край Дупница готвят протест заради спряната вода от яз. "Дяково"

Язовир "Дяково"
Снимка: Кирил Фалин

Собственици на автокъщи, на складове и търговци от т. нар. "индустриална зона" на изхода на Дупница при главния път Е-79 заплашват с протести заради спряната им от повече от 3 месеца вода за битови нужди от язовир „Дяково" - това каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. 

По нареждане на екоминистъра Емил Димитров изводите към автокъщите при селата Яхиново и Пиперево са спрени и заварени, за да се пълни язовир "Дяково" и да се осигури вода за питейни нужди.  

Автокъщите нямат вода, с която да мият колите за продан, автомивките не работят. 

Язовир "Дяково" към 30 март т. г.  е пълен в 44,86% от обема си, обявяват  от екоминистерството.  Затова  е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото потребление. 

Водоползвателите за промишлено водоснабдяване са уведомени, че следва де осигуряват необходимото им водно количество от алтернативни водоизточници, казват от министерството.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от