Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Иванка Мавродиева: Политическото говорене се променя в кризата

Снимка: БГНЕС

Политическото говорене се променя в кризата. В началото се тръгна с представяне на информацията, после се изведе говоренето на експертно ниво. Този тип кратко говорене с термини и статистка, данни, позоваване на авторитети остана. Хората, които са професионалисти, станаха публични личности. Авторитетно институционално и политическо говорене паралелно с експертно говорене. Това е новото“. Това коментира пред БНР проф. Иванка Мавродиева, преподавател в СУ по реторика, бизнес комуникация, връзки с обществеността и академично писане, по темата за реакцията на медиите и политиците в ситуацията с коронавируса. 

Според нея на преден план излиза информацията и фактологията и българският гражданин ги очаква

„Честотата на представяне на информацията обаче не означава прозрачност. Българите се научиха да проверяват фактите от други източници... Има обръщане към персоната, има гражданско говорене“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Мавродиева посочи предварителните си очаквания за картината в страната:

Фалшивите новини се свързват с това, че гражданите очакват веднага да бъде решен въпросът. Ситуацията с коронавируса е сложна и многопластова, появяват се много и различни новини... Фалшивите новини се свързват понякога с частично вярна информация, изкривена и много пъти с елемент на бързо решаване на ситуацията или на тип недоказани методи, или на прекален оптимизъм“. 

Интервюто с проф. Иванка Мавродиева можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от