Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия с нов тест за Covid-19, проучват ефекта на хининов препарат за лечение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия е създаден нов тест за коронавирус с висока точност. В страната започват също така клинични проучвания на препарат срещу заболяването, който може да се използва както за лечение, така и за профилактика. 

Тестът е разработен в Научноизследователския институт по епидемиология на "Роспотребнадзор" – федералната агенция, която осъществява санитарния и епидемиологичния контрол в Русия. На официалната интернет страница на агенцията се съобщава, че тестът успешно е преминал всички клинични проучвания, показал е висока ефективност и на 25 март е бил регистриран за използване на територията на Руската федерация. Той разпознава не само вируса, който причинява Covid-19, но и сходни инфекции.

Междувременно ръководителят на Федералната медико-биологична агенция и бивш министър на здравеопазването Вероника Скворцова съобщи в ефира на държавната телевизия, че в Русия е създадено и лекарство срещу коронавируса:

"Федералната медико-биологична агенция, нашият институт по фармакологична защита синтезира препарата „Мефлохин“. „Мефлохин хидрохлорид“ е аналог на противомаларийните препарати на основата на хинина, но е значително по-малко токсичен, понася се леко и има силно изразено противокоронавирусно действие". 

Препаратът е разработен съвместно с Института по микробиология на министерството на отбраната. Произведени са 3000 опаковки. Започват клинични проучвания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна