Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел тества прототип на коронавирусна ваксина върху гризачи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел започна да тества прототип на ваксина срещу Covid-19 върху гризачи в своя биохимична лаборатория към министерството на обраната, съобщава Ройтерс.

На 1-ви февруари премиерът Бенямин Нетаняху разпореди на Израелския институт за биологични изследвания (IIBR) да се присъедини към борбата срещу пандемията от коронавирус, като осигури облекчаване на секретността на лабораторията, което позволи тя да си сътрудничи с цивилни учени и частни фирми.

В изявление от кабинета на Нетаняху във вторник се посочва, че директорът на IIBR Шмуел Шапира го е информирал за "значителен напредък" в създаването на прототип на ваксина и че сега институтът "подготвя модел за започване на изпитание върху животни".

Източник, запознат с дейностите на IIBR, каза пред Ройтерс, че вече се провеждат изпитания върху гризачи, но отказа да коментира вида на тези гризачи.

Предполага, се лабораторията IIBR е работила по проекти за биологично и химическо оръжие, като властите в Израел нито потвърждават, нито отричат това.

В необичайни публични коментари главният ръководител на иновациите на IIBR Еран Захави заяви през миналата седмица, че институтът е насочил целия си фокус към новия коронавирус, като три групи се опитват да разработят ваксина срещу болестта Covid-19, която той причинява, а други екипи проучват потенциалното лечение.

"Опитваме се колкото е възможно да си сътрудничим и да имаме други идеи на други хора", каза той на онлайн конференцията на английски език през миналата седмица, организирана от Jerusalem Venture Partners.

"Но съоръжението на лабораторията е много пренаселено и много натоварено и много опасно, така че трябва да бъдем много бавни и много предпазливо", допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна