Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хотелиерите и ресторантьорите: При нас кризата е най-тежка

Снимка: Ани Петрова, БНР

Представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват, че хотелиерският и ресторантьорският бранш са най-засегнати от кризата и обявеното извънредно положение в страната. Те настояха за безусловно изплащане на 60 процента от размера на трудовото възнаграждение на всеки един зает, без обвързване с каквито и да било ангажименти от страна на работодателя.

150 хиляди души, заети пряко в бранша, и над 500 хиляди от фирмите дистрибутори са заплашени да останат трайно без работа, твърди Марин Сотиров от Сдружение на заведенията в България. Безусловно поемане от държавата на дължимите към НОИ здравноосигурителни вноски за периода за всички работещи на трудов, граждански договор или самоосигуряващи се лица би било облекчение за сектора:

"Не е логично да се заплащат осигуровки в месеци, в които заведенията не работят, няма никаква логика в това нещо".

Марин Николов заявява, че мерките на правителството са неприложими за малкия и средния бизнес:

"Едно е да ти се намали оборотът с 20%, та и ти да получиш помощ от 60% за заплатата на някой твой работник, а друго е изобщо да не работиш. Кой определя кой бизнес иска да фалира и кой няма да фалира. Ти си изтеглил кредит за един бизнес 50, 100, 200 хиляди лева, инвестирал си и в момента ти се случва това. И държавата казва – ама ти така или иначе ще фалираш".

И от БСП заявиха, че подходът да се предлага една мярка за всички сектори е неработещ. На извънредно заседание на Изпълнителното бюро се очаква социалистите да предложат свои икономически мерки преди утрешното заседание на бюджетната комисия за актуализация на бюджета.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от