Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Актуализацията на бюджета цели да има финансови буфери

Премиерът се противопостави на твърденията на президента, че държавната хазна е празна

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов категорично се противопостави на твърденията на президента Румен Радев, че държавната хазна е празна. По думите на Борисов "системите са пълни с пари" и предложението за актуализация на бюджета има единствена цел да сме подготвени с финансови буфери, както и държавният дълг максимум от 10 млрд. лв. не е необходимо да бъде похарчен изцяло:

"От 57 млрд. Брутен вътрешен продукт при наше управление последните години 116 млрд. се е вдигнало производството на тая държава – и те си стоят парите. Той не е длъжен и да го разбира човекът (Румен Радев – бел.ред.) – в края на краищата много неща не разбра през тия 5 години... Но ние, това, което вземаме като решение и вкарваме в парламента, има само една-единствена цел – да се подготвиме с буфери. Ние от тези пари, които говориме за дълга, няма да харчиме сега. Ние сега имаме 5 милиарда – 7 милиарда да попълниме 60 на 40 всичките тези неща. Но в един момент действително ще останеме без пари. Ако точно тогава трябва да налееме, за да повдигнеме икономиката и конкурентоспособността – откъде ще вземеме пари?"

Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпроси на граждани в жива връзка във Фейсбук страницатана "Господари на ефира". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!