Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво има да ни каже Аристотел за щастието

БНР Новини
Аристотел, бюст от Лизип, римско копие от оригинала
Снимка: Wikipedia

Всички днес искат да са щастливи. Но какво е щастието? Представяме си го като нещо постоянно, но винаги го определяме като краткотрайно състояние – вкусен обяд, коктейл, съобщение от любим човек. Опитваме се да го измерим с различни скали. Да определим необходимите условия, при които се случва. Но... обективно или субективно ли е щастието?

Аристотел е първият философ в света, който изследва субективното щастие, и разработва сложна програма за постигането му от всеки. 

Етиката на Аристотел говори за всичко, което тормози днешния човек, и всичко, което той се опитва да постигне – да се реализира; да открие смисъла на живота си; да намери онова, което да го движи напред и да му носи удовлетворение и наслада. 

Аристотеловите идеи могат да помогнат в това и могат да ни направят щастливи, защото за древния грък най-важната отговорност на човека е да бъде щастлив. 

„Аристотел вярва, че ако обучаваш себе си в доброта, ако работиш върху добродетелите си и контролираш пороците си, ще откриеш, че усещането за щастие идва от това постоянно да постъпваш правилно“, пише Едит Хол, авторката на „Да мислиш като Аристотел“.

Хол нито е първата, нито последната, която се занимава с античния философ. Тя обаче е първият преподавател на Аристотеловата философия, който взема неговите трудове, тези и концепции, за да ги приложи към обикновения живот на хората тук и сега. 

Макар и учен, в своята книга Едит Хол не изпада в излишен академичен език, а напротив представя изключително достъпно етиката на Аристотел. Впряга неговата философия в разрешаването на трудностите, пред които е изправен съвременният човек – от вземането на решения до кандидатстването за нова работа, че дори и за анализиране на собствения характер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени