Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на шегата в Габрово – онлайн

Снимка: gabrovo.bg

За първи път в 48-годишната история на Музея „Дома на хумора и сатирата“ в Габрово вратите му ще останат затворени заради извънредните мерки, наложени като мярка в борбата срещу коронавируса. Според местните хора „Светът е оцелял, защото се е смял“. 

Шегобийците ще поддържат настроението на 1 април с онлайн изложби във Фейсбук страницата на музея и в групата, нараснала през последните дни с над 1000 нови членове. Специалната програма е селекция от най-добрите публикации – свежи вицове, шеги, колажи. 

„В такива ситуации се появява нов и различен тип хумор“, каза пред БНР директорът на музея Маргарита Доровска и сподели някои от шегите:  

„БНБ емитира нова банкнота от 5000 лева за по-лесно плащане на глобите. Да направим нещо, подобно на италианците, които излизат и свирят и пеят по балконите си, но с нещо, характерно за нашата страна - в неделя сутрин да излезем на терасите с включени бормашини“. 

Илюзионистът Дани Белев разсмива приятелите си в дните на изпитание. Впечатленията му от споделеното в мрежата е, че умеем да се шегуваме, без да сме злостни: 

„Всичко е, за да си направим ежедневието по-весело... Членувам в група за вицове, в която си обменяме оригинални хрумки. Например, един прилеп корона не прави или най-много мразя да се наглася за дискотека и да ми спре интернетът". 

Историкът Емил Михов, който издирва и филмира съвременни габровски шеги, се се смее на: 

„Какво се яде по време на карантина? Палачинки! Защо? Защото само те минават под вратата!". Пандемии минават и всяка една се решава чрез такава карантина. Дисциплината и самоизолацията са много важни. Важно е след това да намерим сили и да преосмислим нещата". 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени