Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия изпрати в САЩ самолет със средства за борба с Covid-19

| обновено на 01.04.20 в 17:52
Товарът на самолета
Снимка: ТАСС

Русия изпрати в Съединените щати военнотранспортен самолет с медицински принадлежности и средства за лична защита, предназначени за борба с коронавирусната инфекция. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Хуманитарната пратка беше договорена в понеделник в телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му Путин е предложил помощта на фона на тежката епидемиологична обстановка в Съединените щати, а Тръмп с признателност я е приел.

Междувременно в Русия продължава подготовката за очаквания пик на епидемията. По прогнози на някои специалисти той може да настъпи в средата или в края на месеца. Военните усилено строят 16 нови инфекциозни болници.

На днешното заседание на президиума на координационния съвет за борба с разпространението на коронавируса премиерът Михаил Мишустин заяви:

„В момента в нашата страна се изследват около 36 000 проби за коронавирусна инфекция дневно. По тези показатели сме в първата тройка на световните лидери. При това всички изследвания се правят с тестове родно производство“.

През последното денонощия общият брой на заразените с коронавируса се увеличи с 440 и достигна 2777 души. Починалите са 24, 190 са се излекували.

Вчера положителна проба за Covid-19 даде и главният лекар на московската болница №40 Денис Проценко. В профила си във Фейсбук той написа, че се чувства добре и продължава да работи от кабинета си, където се е самоизолирал.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна