Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературни влогъри: Карантината ни се отразява добре

Алекс и Рая
Снимка: Личен архив

Влогърско семейство набира популярност в една от платформите за видеосподеляне. Каналът на Алекс и Рая се казва „Четат ли двама”. Той е юрист, а тя по образование книгоиздател.  

Проектът „Четат ли двама“ хрумва на Алекс, след като дълго време наблюдава какво правят литературните влогъри по света. С помощта на Рая, по-известна във влогърските среди като Райс, видеоекспериментът започва.

Когато Алекс дал идеята, за Рая тя прозвучала като нещо „изключително чуждо”.

„Той следеше американски буктюбъри. Обмисляхме дали това би имало почва и бъдеще в България. Ясно е, че книгоиздаването в Америка и в България са много различни неща. Не знаехме доколко ще има интерес към такива канали в България. Беше по-скоро експеримент, за да проверим доколко би се харесало това на хората.”

Снимали с телефон и канели приятели да изпълняват ролята на „статив”, спомня си днес младото семейство. Започват с план всяка неделя да представят по нещо интересно на съвременния читател.

„Започнахме канала с предизвикателство един към друг. Във всяко видео аз предизвиквах Алекс да чете книга, която аз му избирам и обратното – той на мен.”

Това, че двамата четат много различни неща, им дава възможност да представят по-широк спектър от книги. Спорят ли за книги?

„Доста”, гласи единодушният им отговор. „По един силно приятелски и съпружески начин Алекс иронизира някои от изборите ми на четива”, не крие Рая. Например поредица от паранормални любовни романски предизвиква у него единствено реакцията: „Олеле!”

Новите технологии промениха и начина, по който читателите се информират. Ето защо дните на социална изолация не са пречка пред литературните влогъри. 

„Карантината ни се отразява добре, защото имаме малко повече свободно време да снимаме”, казват Алекс и Рая, чиято цел в момента е не да напомнят на хората за извънредното положение, а да ги върнат към четенето, което обичат.

Чуйте и звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна